Here is the final agenda for the technical conference.

Day 1 – Friday, August 17, 2018

8:30am Check in begins – Skyline Room

9:00am Conference Opening and Welcome – David Horn (ISEC)

9:15am ISEC President’s Corner – Dr. Pete Swan

9:30am Space Elevator Baseline System Overview – Dr. Bryan Laubscher

10:00am Keynote Presentation – The last piece of the puzzle? – Single Crystal Graphene by Adrian Nixon (Nixor Ltd)

11:00am 15-minute break

11:15am Building the Space Elevator: Lessons from Biological Design by Sean Sun and Dan Popescu (Johns Hopkins University)

12:00pm Lunch

1:00pm Mini Workshop – 2018 ISEC Study “Technical Description of the Multi-Stage Space Elevator” – John Knapman (ISEC)

– Intro to ISEC Studies (5 min)

– Intro and Kick Off (10 min)

– Break Out Sessions (75 min)

– Summaries (30 min)

3:00pm 15-minute break

3:15pm Mini Workshop – “Preliminary Technology Readiness Assessment of the Space Elevator Transportation System” – Michael Fitzgerald (ISEC)

– Prelim T.R.A. parts 1-3 (Earth Port, HQ/POC, Climber) briefing (30 min)

– Prelim T.R.A. parts 1-3 (Earth Port, HQ/POC, Climber) workshop (60 min)

4:45pm Characteristics of Space Elevator Apex Anchor – Dr. Pete Swan (ISEC)

5:15pm Evening Mixer (Skyline room at the Museum of Flight)

6:30pm End of Day 1 

Day 2 – Saturday, August 18, 2018

8:30am Check in begins – Skyline Room

9:00am Mini Workshop (cont’d) – “Preliminary Technology Readiness Assessment of the Space Elevator Transportation System” – Michael Fitzgerald (ISEC)

– Prelim T.R.A. parts 4-6 (Tether, Apex Anchor, Geo Node) briefing (20 min)

– Prelim T.R.A. parts 4-6 (Tether, Apex Anchor, Geo Node) workshop (25 min)

9:45am Space Elevator Transportation System Baseline – Michael Fitzgerald (ISEC)

10:15am  “Preliminary Technology Readiness Assessment of the Space Elevator Transportation System” Workshop Summaries

10:30am 15-minute break

10:45am  A Hardware Space Elevator Simulator by Dennis Wright (ISEC)

11:30am One Step Closer to Reality – Achieving Technical and Economic Viability through Innovative Business Models by Phil Swan and CP Nickel

12:00pm Lunch

1:00pm SEaCCIMT Proposal with Hollow Space Cable and Torque from Spinning Counterweight Wheels as Necessary Option to Create Multi-stage Space Elevator – James Wood (Space Hose)

1:45pm Fuller-Clarke Sphere – Thad Heckman (Design Works)

2:30pm Shotgun Science Session (open to all to present a Space Elevator-related idea or concept in 5 minutes or less)

3:30pm Explore Museum of Flight and watch the RoboClimb competition finals at 4pm

5:00pm End of Day 2

The Saturday Dinner Banquet has been cancelled for this year.

 

Day 3 – Sunday, August 19, 2018

8:30am Check in begins – Skyline Room

9:00am Space Elevator Q&A – Ask anything

9:30am Mini Workshop – “ISEC’s Outreach with Early Experimentation support” – Dennis Wright (ISEC) and Michael Fitzgerald (ISEC)

– Introduction (15 min)

– Break-outs (30 min)

– Wrap-up summaries (15 min)

10:30am 15-minute break

10:45am Final Summary and Brief on Preliminary Technology Readiness Assessment of the Space Elevator Transportation System – Michael Fitzgerald (ISEC)

11:15am Conference Wrap Up and 2019 Conference Plans – David Horn (ISEC)

12:00pm Time for any final collaboration and planning next steps for projects and committees

1:00pm End of Conference (You may continue to explore the museum until 5:00pm)