2017 Space Elevator Conference Technical Program  

Finalized agenda, current as of August 15, 2017


Day 1 - Friday, August 25, 2017

8:30am Check in begins - Skyline Room
9:00am Conference Opening and Welcome - David Horn
9:15am Space Elevator System Overview - Dr. Bryan Laubscher
9:45am ISEC President's Corner - Dr. Pete Swan
10:00am Keynote Presentation -Dr. David Raitt - "History and How it Leads to the Future"
10:45am 15-minute break
11:00am Strategic Approach to the Space Elevator - Michael Fitzgerald
11:45am New ISEC Website – Space Elevator Home – Kevin Forrest 
12:00pm Lunch
1:00pm Mini Workshop - 2017 ISEC Study "Space Elevator Simulations" – Led by Dennis Wright
 - Intro and Kick Off (15 min)
 - Break Out Sessions (75 min)
 - Summaries (30 min)
3:15pm 15-minute break
3:30pm Invited Speaker - Space Mechatronics - A Global Challenge of SE Communities - Mr. Shuichi Ohno, JSEA 
4:15pm ISEC Activision - The strength of our Volunteers – Pete Swan
4:45pm 15-minute break
5:00pm Evening Mixer (Skyline room at the Museum of Flight)
6:30pm End of Day 1 


Day 2 - Saturday, August 26, 2017

8:30am Check in begins - Skyline Room
9:00am Rectifying the Challenges in the Engineering and Development of The Space Elevator - Ashish Bamola
9:45am Acoustic Powered Tether Climbers - Keith Lofstrom
10:30am 15-minute break
10:45am Law and Structure of the Space Elevator - Professor Sunao Kai
11:15am Stability of the Multi-stage Space Elevator - John Knapman, Ph.D., FBIS
12:00pm Lunch
1:00pm Earth Port Access City: The Case for Hawaii - Vernon Hall, P.E.
1:45pm IAA Study – “The Road to the Space Elevator Era” – Akira Tsuchida / Pete Swan
2:30pm Review of Architectural Notes - Michael Fitzgerald
2:45pm 15-minute break
3:00pm Explore Museum of Flight and watch the RoboClimb competition finals
3:15pm-5:00pm IAA study group meeting - “Road to the Space Elevator Era” (break out in the side conference room)
5:30 PM - 6:00 PM - Pre-Dinner Happy Hour in the Skyline Room
6:00 PM - 7:30 PM - Dinner Banquet in the Skyline Room at the Museum of Flight (dinner banquet included with paid 3-day registration, additional banquet tickets available)
7:30pm End of Day 2


Day 3 - Sunday, August 27, 2017

8:30am Check in begins - Skyline
9:00am Mini Workshop - "Next Space Elevator Research Projects" – Led by Kohn Knapman Ph.D., FBIS
 - Intro and Kick Off (15 min)
 - Leveraging Kickstarter (30 min)
 - List and discussion of research topics (30 min)
 - 2016 ISEC study report summary (15 min)
 - 15-minute break
 - 2017 ISEC study report progress (30 min)
 - 2018 ISEC Study intro and brainstorming (45 min)
12:00pm Lunch
1:00pm Space Elevator Delination (mini workshop/brainstorming) - Michael Fitzgerald
1:30pm Shotgun Science Session (open to all to present a Space Elevator-related idea or concept in 5 minutes or less)
3:00pm 15-minute break
3:15pm Conference Wrap Up and 2018 Conference - David Horn
4:00pm End of Conference